iRobot Tesztek

iRobot Roomba 521 porszívó robot – Kezdjük az alapoknál!

2012.02.28 16:23

iRobot Roomba 521 porszívó robot – Kezdjük az alapoknál!

Ha ugyanúgy utálod a porszívózást ahogyan mi is, akkor végre van megoldás! R2D2, 3CPO és WALL-E ugyan még mindig csak Sci-Fi, de a lakást már gond nélkül kitakarítja helyettünk is egy porszívó robot. Ami legalább olyan bájos mint a fenti hármas.

iRobot Roomba 521 porszívó robot – Kezdjük az alapoknál!

Forrás: technet.hu

A technet.hu munkatársai beengedték a lakásukba, megfigyelték, tesztelték, majd véleményezték, hogyan viselkedik az iRobot Roomba sorozat alapmodellje, az 521-es egy teljesen normális 55 m2-es lakásban. Valódi lakás, valódi bútorokkal, akadályokkal és egy gyönyörű cicával.  Véleményüket összegezték és megosztották az internetes lap olvasóival.

Régóta szemezgetek már a porszívó porszívó robotok veteránjának számító amerikai iRobot cég termékeivel. Ők azok, akik az amerikai hadsereg beszállítóiként kezdték és mára már 6 milliónál is több porszívó robotot értékesítettek. Első Roomba porszívó robotjuk 2002-ben jelent meg, azóta gyártanak felmosórobotot, ereszt kitisztító robotot, úszómedence alján kúszót és még ki tudja mi mindent. Az iRobot és a Roomba nevek manapság egyet jelentenek magával az önműködő porszívóval, pedig a konkurencia egyre erősebb és Magyarországon sem kell sokáig keresgélni klónok vagy éppen életképesnek tűnő alternatívák után.

Utálatos egy dolog
Egy biztos, porszívó minden háztartásban van, és gyanítom hogy nincs olyan ember a világon, aki szereti is használni őket. Én kimondottan utálom, a tisztaságot viszont mindennél jobban szeretem, de tenni érte már kevésbé akaródzik. Mindig halogatom, aztán eljön a hétvége és azt nem arra találták ki, hogy az ember a fél napot porszívózással töltse. Sajnos sokan vannak, akik nem utálatból vagy lustaságból, hanem valamilyen betegség, baleset következtében nem tudnak, vagy csak nagy erőfeszítések árán tudnak takarítani otthonukban. Az idős embereknek, a kerekesszékeseknek és a mozgáskorlátozottaknak talán a világon a leginkább lenne szüksége egy olyan porszívóra, ami helyettük takarít.
 

Mi két éve vettük meg második kézi porszívónkat. Az előző is porzsák nélküli volt és a mostani is az. Mindkét termék csalódás, mert bár először fantasztikusan szívnak, a szűrőjük ugyanakkor hamar - kb. a lakás felénél - megtelik és akkor mehetünk a csaphoz kimosni, majd várhatjuk az egynapos száradást. A porszívózás mint tevékenység már csak azért is utálatos, hiszen hajolgatni kell, húzni kell a zsinórt és a nehéz gépet magunk mögött, stb.

Teljes a skála
Tesztünk apropóját az adta, hogy végérvényesen elegem lett abból, hogy a macskaszőrt dörgöljem a porszívónk szűrőjéről és kértem két hétre egy iRobot Roomba 521-et a hazai forgalmazótól. Ez, a  kínálat legolcsóbb modellje szándékos választás volt. Egyrészt azért mert gyaníthatóan a maga bruttó 87 900 Ft-os árával még a legkecsegtetőbb a drágább társaihoz képest. Másrészt pedig kíváncsi voltam, hogy a "fapados" kiadás mennyire állja ki a próbát egy igazán durva kéthetes tesztidőszak alatt.
 


Az irobot.hu Kereskedőház képviselőjével beszélgetve hamar kiderült, hogy a Roomba porszívók egyes modelljei között a szolgáltatások tekintetében van csak különbség és a mechanika, tehát maga az "alapgép" mindegyikben ugyanaz. Ez annyiból nem igaz, hogy az 500-as sorozat és az idén megjelent 700-as sorozat között van nagyobb hardveres ugrás is, a két sorozaton belül azonban tényleg csak a többletfunkciókért fizetünk. Ha úgy vesszük ez a fajta üzleti modell még jobb is a vásárlóknak, mert ha nincs szükségünk bizonyos kényelmi szolgáltatásokra, attól még olcsóbban egy ugyanolyan jól takarító típust vihetünk haza.
 


Az 521 és az 531 például teljesen ugyanazt tudja, csak az utóbbihoz jár 1 darab virtuális fal, amely nem engedi át a Roombát a másik szobába. Az 555-ös modell a hét minden napjára előre beprogramozható, így amikor elmegyünk reggel dolgozni, automatikusan elindulhat a takarítás és a nap végén tiszta otthon vár ránk. Az 564 PET speciális tartályt kapott, amibe több állatszőr fér el. Az 581-es már kezeli a világítótornyokat is, amik olyan különleges virtuális falak, melyek 25 perc elteltével átengedik a Roombát a következő szobába és "rázárják az ajtót", így gyakorlatilag szobáról szobára terelik. Sajnos a kisebb modellek ezt nem támogatják, hiába vehetünk utólag is világítótornyot a boltban. A 700-as szériát még nem volt alkalmam kipróbálni, de szerepel a tervek között. Ez a legújabb generáció mind hatékonyság, mind pedig szolgáltatások tekintetében. Viszont az árkategória két legfelsőbb lépcsőfokát (157 900 Ft és 177 900 Ft) képviselik.

Három kefével a koszos padló ellen
Az 500-as szériája három kefét, egy vákuum motort és egy ultrahangos szennyeződés érzékelőt vonultat fel. Menet közben a nagyobb darabokat felszedi a kefékkel, a szemcseméretű port pedig felszívja. Harmadik keféje oldalt helyezkedik el, hogy a falak és bútorok mentén, illetve a sarkokban is ki tudjon takarítani. Tájékozódását infra szenzorok és az elejébe épített ütközésérzékelő segíti. Térképet nem készít fejben a Roomba, és kamerával, illetve lézerrel sem térképezi fel a szobát.
 


Ahhoz, hogy a lépcsőn ne essen le, az aljában is vannak érzékelők és nálunk a két hét alatt minden esetben megóvták a gépet a biztos haláltól. Okos dolog az is, hogy a Roomba bár alapvetően átgázol a kábeleken, a könnyebbeket olykor-olykor megeszi, de erre hamar ráeszmél és a kefék visszafele forgatásával le is tekeri magáról. Az 521-hez nem jár sem virtuális fal (bár kezelné), sem pedig tartalék kefék, mindössze egy kefetisztító gyűrű és egy töltőállomás lapul a dobozban, amire a takarítás végén magától visszagurul a robot.
 


A tapasztalat az, hogy a Roomba akkor nem talál vissza a dokkolóra, ha annak csak a szoba kis szegletére van rálátása. Ennek oka, hogy infravörös jelet bocsát ki, amit értelemszerűen annál nagyobb eséllyel észlel a kis porszívó robotunk, minél nagyobb területre vetődik. A dokkolónak egyetlen igazi hibája az, hogy túl könnyű műanyagból készült és dokkolás közben a Roomba bizony sokszor odébb lökdösi a padlószőnyegen. El tudom képzelni, hogy gumi tappancsával a csempén vagy parkettán nem megy odébb, de nálunk többször is az elcsúszás miatt hiúsult meg a dokkolás.

Akadályverseny
Úgy voltam vele, hogy nem igazán érdekel milyen hangzatos funkciókat raktak a Roombába, mert a lényeg úgyis az, hogy emberi beavatkozás nélkül porszívózzon fel és utána csillogjon-villogjon a lakás, ugyanis közel 90 000 Ft-ot nem adok csak úgy ki egy porszívóra! Az összképhez tudni kell, hogy egy 55 nm-es lakásban élünk, ami három szobából áll és mi extraként a wc-be is beengedtük. Tettük ezt azért, mert a macska a fedett alomtálcából is egy építkezésre elegendő almot szokott kikaparni, ami félálomban, reggel 7-kor ropog a legkellemesebben az ember talpa alatt.
 


Kezdetnek mindenképp olvassuk el a dobozban lévő Roomba tízparancsolatot (1 picike oldal az egész), mert kötelezően betartandó dolgokat írnak le benne. Például olyat, hogy vízes padlón semmiképp se használjuk. Nézzünk körül továbbá a lakásban, hogy mi az ahova beszorulhat a 9,2 cm-es magasságával és mi az, ami alatt épp elfér de a tetejét még pont szétkaristolhatja.
Jellemzően a radiátorok és a régi bútorok ilyenek.
 


A töltésére is figyelni kell, mert a napjainkban elterjedt Li-Ion akkumulátor helyett NiMh akksi van benne, amit időnként kimerülésig kell használni és teljesen fel kell tölteni, továbbá első használat után 16 órán át tölteni kell. Ha nem használjuk, a Roomba mindig a töltőn pihenjen és ha 1 hétnél tovább nincs rá szükség, akkor ki kell venni a teljesen feltöltött akkumulátort. A karbantartás is nagyon lényeges, mert ha csak a portartályt ürítjük ki, akkor a kefékre feltekeredő hajak és szőrők idővel túl nagy ellenállást fejtenek ki, ami az akku és a motor idő előtti elöregedéséhez vezethet.

Bevetésen a Roomba!
A Roombán három gomb található: CLEAN, DOCK és SPOT. A CLEAN hosszú megnyomásával be- és kikapcsolható a porszívó robot. Bekapcsolt állapotban pedig a CLEAN-nel lehet elindítani, illetve menet közben leállítani is. A DOCK gombot megnyomva azt az utasítást adjuk ki, hogy menjen vissza a töltőjére. A SPOT módot használva a Roomba elkezd egyre nagyobb köröket leírni, majd kb. másfél méteres átmérőt elérve elkezdi csökkenteni a leírt körök méretét. Ez arra jó, hogy ha véletlenül kiszórunk valamit a padlóra, akkor a gépet letesszük a kosz közepébe és szépen rendet rak 2 perc alatt.
 


Első útján mi direkt hagytuk, hogy a Roomba menjen amerre lát és nem próbáltuk meg átalakítani a fél lakást csak azért, hogy kedvezzünk neki. Megnyomtuk tehát a CLEAN gombot, a porszívó legördült a dokkolóról és elkezdett össze-vissza mászkálni a szobában. Először feldobott a saját hátára egy tulipánszirmot, majd a maradék négy másikat megette és ment tovább rendületlenül. Nekiment mindennek, de ez normális, így tájékozódik. A nagyobb tárgyakat érzékeli az infráival és lelassít hogy éppen csak megkoccolja őket. A fekete felületek elnyelik azonban az infravörös sugarakat és a vékony dolgokat (székláb) sem mindig veszi észre, tehát ezeknek erősebben megy neki. Kárt nem okoz semmiben, nem dönt fel bútorokat, de azért az ingatag dolgokra jobb odafigyelni az elején.
 


Mozgását figyelve egyértelmű, hogy a Roombának gőze sincs arról hogy a szoba melyik részén dolgozik és azt sem tudja, hogy épp mi van előtte. Nem is kell neki, hiszen ez egy robot nem pedig élő ember. Sőt, az igazság az, hogy ehhez a butának tűnő működéshez a mérnökök rengeteg algoritmust fejlesztettek ki, nem véletlenül olyan hihetetlenül jó a végeredmény. A Roomba processzora másodpercenként 62-szer képes újraszámolni az algoritmusait, tehát nem kis agyi munkát végez a háttérben annak érdekében, hogy a végeredmény egy tiszta padló legyen.
 


Vannak persze alapvető mozgásformák, amiket időről időre használ a porszívó robot. Eleve úgy kezd, hogy spirális alakban körbe-körbe mozog, majd amikor nekimegy valaminek, akkor megfordul és elindul az ellenkező irányba. Ezzel elméletileg a szoba méretét próbálja meghatározni és az elején lévő kis fekete-fehér kerékkel tudja mérni a megtett távolságot. Ez fontos infó számára, mert ha úgy érzi eleget takarított már, akkor visszamegy a dokkolóra töltődni. A spirális mozgáson kívül képes követni a bútorok oldalfalát és ilyenkor a kis oldalkeféjével remekül odafér mindenhova, illetve a bútorlábak körül is gond nélkül körbeforog. Bátran állíthatom, hogy a végletekig alapos munkát végez és csak olyan helyeket nem takarít ki rendesen, ahova nagyon nehezen fér be, ebből kifolyólag kicsi az esélye hogy sokszor elhalad arra.
 


Mivel nem szisztematikusan takarít, ezért egy adott felületen nagyon sokszor áthalad, ami áldás, mivel amit elsőre nem kap fel, azt többszöri próbálkozásra mindig sikerül neki. A takarítás minősége pont ettől az alaposságtól lesz az igazi. Viszont cserébe sokat dolgozik. Egy 25 nm-es nappalit sok bútorral telepakolva is 45 percig kocogtat körbe az ütközőjével. Nálunk sajnos az extrém magas, 2,5 cm-es küszöbökön nem mindig tud átmenni, ezért úgy használjuk hogy ha végzett az egyik szobában, akkor berakjuk a másikba és rácsukjuk az ajtót. Ezzel a módszerrel kb. 2 óra alatt végez és még marad szufla a 3000 mAh kapacitású akksijában. Ráadásul a pici mellékhelyiség kivételével mindenhol padlószőnyegen kellett dolgoznia, amin értelemszerűen nehezebb a mozgás és így több energiát igényel.

Szabadulás tekintetében a Roomba nagyon jó. Átmegy a kábeleken, letekeri a feltekeredett drótokat is és a kerekei megemelésével képes lemászni szinte bárhonnan. Egy dolog tudja könnyen kikészíteni, ha olyan bútorunk van ami alá itt-ott befér, de nem mindenhol. Ilyenkor ugyanis beszorulhat és kellemes női hangon mondja be, hogy "Move Roomba to a new location!". Ezen lehet úgyis segíteni ha magasítunk 1-2 centit a bútoron, de mi például levettük a szekrény lábait. Lehet továbbá kapni az irobot.hu webshopban olyan fekete csíkot, amitől úgy érzi a Roomba hogy szakadékhoz érkezett és ezért visszafordul, azaz remekül el lehet vele barikádozni a problémás területeket. Ilyenekből egyébként nem sok akad, mert a porszívó robot tényleg szinte minden terepen gond nélkül üzemel. Alapvetően igaz az, hogy lakásonként nagyon eltérőek a bútorok formája, hasmagassága és elrendezése, de szerencsére a hazai forgalmazótól 1 napra bárki kérhet kipróbálásra egy Roombát, ami garantálja, hogy nem veszünk zsákbamacskát.
 


Mi a biztonság kedvéért elvittük párom bátyjához is, akinek lakása szintén kb. 55 nm körüli, de nincsenek küszöbök és így a Roomba szabadon garázdálkodhatott mindenfelé. Elakadni sehol sem akadt el, de volt egy nagyon vastag és nagyon bolyhos szőnyeg, amire nem mindenhol tudott felmászni, emiatt kihagyott egyes részeket rajta. Mindenhol máshol elképesztően alapos munkát végzett, majd 2 óra elteltével visszament a dokkolóra és mindenki boldog volt. Tapasztalatok szerint 2-3 óra közötti időt tud takarítani az akkumulátor állapotától függően és 3 óra alatt töltődik fel teljesen.

Karbantartás és takarítás
Első használata utána a két részre osztott portartályból irdatlan mennyiségű macskaszőr és mindenféle kosz esett ki. Az alatta lévő szűrőről pedig szabályosan egy vaskos porpárnát emeltem le, pedig előtte legalább heti 2 alkalommal kiporszívóztunk a régivel. Naivan azt hittük, hogy a sokadik próba után már nem lesz mit felszedni, de eddig mindig volt. Eljutottunk odáig hogy a Roomba minden nap körbemegy az összes szobában és utána csak a frissesség szaga, illetve tisztaság van. Hihetetlen, de a bútorokon sem kell azóta olyan gyakran port törölni. Én voltam annyia elvetemült, hogy a szekrény tetején nem is töröltem le a port, hanem simán felraktam a Roombát. Megcsinálta azt is.


Joggal merül fel a kérdés, hogy ha ilyen sokat izeg-mozog a lakásban, bemegy a bútorok alá, akkor cserébe mennyire kell róla gondoskodni. A leírás szerint a portartályt minden takarítás végén ki kell üríteni, ami kb. 1 perces művelet. Két hetente azonban ajánlott szétszedni a Roombát, kivenni a keféket és azokat is lepucolni. Szerencsére az iRobot mérnökei úgy alakították ki a porszívót, hogy gyerekjáték (értsd, két pöcköt kell felpattintani) kivenni belőle a keféket, az oldalkefét pedig egyetlen egy pici csavar kitekerésével le lehet szedni. Le is kell, ráadásul mi minden nap megcsináljuk, mert a perzsamacskánk szőre feltekeredik a forgó alkatrészekre. A gumikefén gyakorlatilag extra kerekek képződnek szőr formájában, amiket csavarhúzóval kell leszaggatnom. Mindez a portartály kiürítésével együtt összesen 5 percet igényel, de a Roomba fáradhatatlan munkával meg is hálálja. Hosszú szőrű állatot tartók tehát mindenképp vegyék számításba, hogy ilyen méretű szőrők mindenhol fel fognak tekeredni a kefék tengelyeire és használat után 5 percet kötelező rászánni a Roomba alapos kitisztítására. 5 percet, nem többet.


Ha ezt betartjuk, akkor a Roomba strapabíró társunk lesz éveken át. Nem véletlen, hogy a gépre 2 év, az akkumulátorra 6 hónap garancia van és az iRobot hazai szervizhátteréről az internetes fórumokon csak jókat lehet olvasni. Aki járt már úgy, hogy a 3 évesen bekrepált mosógépre azt mondta a szaki, hogy újat kell venni mert garancia nincs és az alkatrész túl drága, az tudja miről beszélek. Érdemes egyébként megnézni az alkatrészárakat is. Egy kefekészlet és három szűrőbetét  együtt 9000 Ft-ba kerül, egy - a tapasztaltok szerint mindennapos használat esetén 2 évet kibíró - akksi pedig 20 990 Ft-ba. A szűrője gyárilag egyébként csak a 700-as szériának HEPA minősítésű, de az 500-asokban lévő is remekül teszi a dolgát és ritkán kell cserélni. Ha azonban ez kevés nekünk, lehet venni HEPA minősítésű betétet az 500-asokhoz is.

Végszó
Ha olyan mindentudó csodaporszívót szeretnél, ami időről-időre magától elindul, szobáról-szobára kitakarít és neked csak a portartályát kell kiüríteni, akkor a Roomba 521 helyett mindenképp az 500-as széria felső szintjén vagy a 700-as széria felé kellene kacsintgatni. Ha viszont kb. 60 nm-es lakásod van alacsony küszöbökkel, vagy vállalod, hogy szobánként indítod el a Roombádat, akkor az 521 hibátlan erre a célra. Simán jó akkor is, ha perzsamacska van otthon, csak naponta távolítsuk el a kefékre feltekeredett szőröket. Egy napra bárki ingyen tesztelheti a saját otthonában is a kiszemelt modellt, amit érdemes kihasználni, utána pedig már csak egy becenevet kell találni az új családtagnak.