iRobot Tesztek

iRobot Roomba 770 teszt: tisztára táncolja a lakást

2014.05.29 15:45

iRobot Roomba 770 teszt: tisztára táncolja a lakást

Teszteltük a Roomba 770 robotporszívót, ami nem csak agglegényeknek, de családosoknak is hasznos.

iRobot Roomba 770 teszt: tisztára táncolja a lakás

Szerző:pcworld

Teszteltük a Roomba 770 robotporszívót, ami nem csak agglegényeknek, de családosoknak is hasznos.

Az otthoni robotok koncepciója mindig is izgatta a hollywoodi filmrendezők fantáziáját és számtalan jól és kevésbé jól sikerült alkotásban tűntek fel az idők során. A sci-fi mára valóság lett - igaz kicsit  másképp -, de az iRobot termékei végül elhozták a háztartások számára az áttörést. Az 1990 óta tevékenykedő amerikai cég kezdetekben katonai kütyükkel, különféle mászó és ugró alkalmatosságokkal, bomba hatástalanító lánctalpasokkal kezdte pályafutását, a hadsereg után viszont célba vette a háziasszonyok pénztárcáját is. Jó tíz évvel ezelőtt így született meg a népszerű Roomba takarítógép család, aminek a hetedik generációját (a nyolcas itthon még nem kapható) vittük el egy körre, pontosabban egy háromszobás családi ház kiporszívózására.

Robotporszívó? Az meg mi a szösz?

Aki nem látott még robotporszívót, annak a Roomba leginkább egy lapos, tányérszerű, kerekeken guruló ufónak fog tűnni, kefékkel az alján. Az akkumulátorról randalírozó 770-es azért ennél némileg bonyolultabb és összetettebb szerkezet, elvégre a sorozat 11 éves múltja rengeteg fejlesztést és innovációt feltételez, melyek többsége a háziasszonyok boldogságát szolgálják. A 35 centi átmérőjű és 9 centi magas robotporszívó mérete ideális, nem túl nagy és nem is túl kicsi. Pont befér a kanapé alá, a konyhában is kipiszkálja az asztal alatt rekedt morzsákat, de elboldogul a fal mentén összegyűlt porcicákkal is, hogy a dohányzóasztalok alját már ne is említsük. Igazából bejut minden olyan helyre, melyek hagyományos porszívóval egyáltalán nem, vagy csak nehezen elérhetők.

Az ANTITANGLE rendszernek köszönhetően nem akad el a vezetékekben sem

A gép lelke egy speciálisan kialakított kettős kefe, (Cleaning Head Module 2) ami egymással ellentétes irányba dolgozik, valamint ezt egészíti ki még egy forgó sörte - a Roomba jobb keze - amivel képes a sarkokat és a nehezen megközelíthető helyeket is kisöpörni. A kefék egyrészt bedobálják a szennyeződéseket a könnyen üríthető műanyag tartályba, másrészt a porszívó apró motorja ügyesen felszipkázza a parányi szemcséket. A továbbfejlesztett HEPA szűrők miatt pedig nem löki vissza a port a szobába, tényleg jól kitalált és kiforrott rendszerről van szó.

IQ a lelke mindennek

Maga a mechanika fabatkát sem ér, ha a robot nem rendelkezik kellő intelligenciával. Elvégre a robotporszívó előnye, hogy nem kell tologatnunk, vagy azon gondolkozni, hogy hol nem jártunk már a lakásban. A Roomba 770 összesen 42 különböző szenzort rejt, melyek folyamatosan figyelnek. Ennek ellenére az ütközés igen gyakori, de a finom gumírozott ütközői nem okoznak kárt a kényesebb bútorokban sem. Az iAdapt technológia másodpercenként 60-szor monitorozza a környezetet és a benne található ARM processzor ezek szerint választ a 40 féle takarítási módból. Szőnyegen például érezhetően intenzívebben dolgozik, míg parkettán kevesebb energiával is beéri.

Roomba a dokkolón, mellette a virtuális fal

A koszt - a korábbi modellekkel ellentétben - nem csak ultrahangos, de optikai szenzorok segítségével érzékeli, ami egy alaposan szennyezett terület esetében igen hasznos. Ilyenkor a robot felméri a nagyobb mennyiségű piszkot és addig nem tágít, amíg például a kiömlött cukrot össze nem kanalazza. A tetején található spot gomb is praktikus, ilyenkor kb. 1 méteres körön belül végez intenzív takarítást.

Az intelligenciáját jól tükrözi, hogy a porszívó nem random mozog - még ha néha  úgy is tűnik - hanem egy speciális algoritmust követ. Mivel a robot úgy van beprogramozva, hogy minimum kétszer végighaladjon minden területen, ezért addig dolgozik, amíg ez nem teljesül. Sok akadállyal találkozva érezhetően továbbtart a takarítás is, mint egy teljesen üres szoba esetében. A tanulási folyamat során meglehetősen sokat ütközik, kavar-kever, forog és pörög, de utána már fejből tudja a szoba alaprajzát és gyorsabban halad.

A szőnyegen a Roomba 770-es is jobban iparkodik

100 négyzetméter, 5 perc munkával

Tesztünkhöz egy 3 szobás, kb. 100 négyzetméteres családi házat vettünk alapul, ami teljesen megfelel a 770-es képességeinek, ezt a modellt ugyanis papíron 120 négyzetméterig ajánlják. Első töltés okán megformáztuk a 3000 mAh kapacitású Ni- Mh akkumulátort, amihez használhatjuk a fali töltőt, vagy a dokkolót is. Az állomására egyébként magától is visszatalál, csak tegyük jól megközelíthető helyre. Egyetlen töltéssel az egész házat sikerült felporszívózni, ráadásul a jobban szennyezett előszobát, nappalit és étkezőt kétszer is kitakaríttattuk vele. 

Maga a művelet egyébként nem bonyolult, a készüléken lévő clean gombot kell csupán megnyomni és már is kezdődik a szoba feltérképezése, takarítása. Van mód késleltetni és időzíteni a porszívózást, így elvileg nem kell otthon tartózkodnunk, amikor a Roomba tevékenykedik. Több szoba módszeres kitakarításához viszont már a 780-as modell és a hozzá csomagolt Lighthouse egység szükséges, ami képes szobáról-szobára navigálni a porszívót. Ennek hiányában mi a 770-est szobánként használtuk és nem engedtük teljesen szabadjára a lakásban, a portartály gyakori ürítése miatt amúgy is kézenfekvő 20-25 négyzetméterenként haladni.

A zölden világító elem jelzi a feltöltött állapotot

A csomagban található virtuális falat az ajtó előtt helyeztük el, így a gép ennél a vonalnál nem merészkedett tovább. Ezt egyébként használhatjuk kényes területek megvédésre is, például növények, törékeny vázák, vizes helyiségek és házi kedvencek táljainak megóvására. A 770-es egy szobát átlagosan 10-15 perc alatt tud kitakarítani, a teljes házat pedig kb. 60 perc alatt porszívózta ki. Ez lehet kicsit soknak tűnik, de ezt az időt nem a gép tologatásával kell töltenünk. Összességében jó, ha nettó 5 percet fordítottunk a robot menedzselésére, ami az egyik szobáról a másikba történő szállítással és a portartály ürítgetésével jött össze. Az eredmény megdöbbentő volt, nagyjából hat-hét marék port ürítettünk a kukába. Ennek java része nem csak klasszikus porcicából állt, de egészen apró, finom port is tartalmazott. 

A porszívózás buktatói

A robotporszívózás már önmagában is jó móka, de valóban képes csökkenteni a porszívózással járó macerát. Ezért cserébe viszont áldozatokat kell hoznunk. Egyrészről be kell szerezni egy igen drága készüléket, másrészről tisztában kell lennünk a kezelés buktatóival. Hiába a relatíve nagy és áttervezett AeroVac portartály, a térfogata igazából túl kicsi egy 2-3 szobás lakáshoz viszonyítva. 7-10 naponta történő egyszeri takarítással számolva háromszor is képes teljesen megtelni. Az időzítésnek sincs sok értelme, kivéve ha egy-két naponta járatjuk a robotot és így csak minimális mennyiséget kell egyszerre összeszednie. Ellenkező esetben nem lehet egy lakást teljesen a robotra bízni, mert nem tudja magát üríteni.

AeroVac 2 – új kialakítást kapott a portartály is, a kapacitása lehetne nagyobb

A takarítás megkezdése előtt érdemes előkészülni, mert a porszívó bár tényleg átküzdi magát minden létező akadályon, egy-két speciális tereptárgy könnyen megviccelheti. Ilyenek az étkezőben fellelhető székek lábai (tegyük ezeket az asztalra), vagy a rongyszőnyegek, amik parkettán könnyen felgyűrődnek és komoly akadállyá állhatnak össze. Arra is érdemes felkészülni, hogy pár kiegészítőre még biztosan költeni fogunk. Ilyen lehet a plusz virtuális fal, de olcsóbb modell esetében a távirányító is feláras. Egy javító szett 7-9 ezer forint környékén mozog, ez pótkeféket, szűrőket, görgőt is tartalmaz. Érdemes ezt is megvenni, mivel előbb-utóbb a kopó alkatrészeket biztosan cserélnünk kell. Ezek összességében nem olyan komoly hátrányok, csak vásárlás előtt érdemes tisztába lenni velük. A robotporszívók igen hatékonyak, de az átlagosnál picit több előkészületet és törődést igényelnek.

Milyen robotporszívót vegyünk?

Manapság gombamód szaporodnak a robotporszívók, a kis noname gyártók mellett a nagyobbak is ráharaptak már az új piacra. Az iRobot előnye egyelőre hatalmas, hiszen minőségben, teljesítményben, szolgáltatásban és intelligenciában is maga mögé utasítja a konkurenciát. A nemzetközi sajtó független tesztjei és felhasználói vélemények szerint is az iRobot gyártja a legjobb robotporszívókat jelenleg, és ezt a megállapítást mi is osztjuk. Az eddig nálunk járt készülékekhez viszonyítva a 770-es a robotporszívók Ferrarija.

A beépített (3000 mAh) Ni- Mh akkumulátorral 2,5-3 órát működik
  

A robotporszívó nem csak lustáknak, vagy geekeknek, de az atkákra és porra érzékenyeknek is hasznos lehet. Garanciát nézve is érdemesebb a minőségi termékeket keresi, az iRobot például 2 év jótállást biztosít a termékeire, 6 hónapot pedig magára az akkumulátorra. Azt sem árt mérlegelni, hogy van-e az adott gyártónak hazai szervízhálózata, mennyire körülményes egy-egy alkatrész beszerzése.

Az általunk tesztelt Roomba 770-es minden szempontnak megfelel, ellenben sajnos nagyon magas az ára. Aki nem engedhet meg magának egy 158 000 forintos egyszeri kiadást, de mindenképpen szeretne egy robotporszívót, annak a korábbi 600-as szériát ajánljuk. Ezek lényegében ugyanazt a takarítórendszert használják, mint a 770-es, csupán más a szűrő, hiányzik pár extra és jóval kevesebb a dobozban fellelhető kiegészítő. A Roomba 620-as már évek óta a piacon van, kiforrott modell, ráadásul ebben az esetben elég 87 900 forintot kiadni érte, és egy kisebb árú, de hasonló hatékonyságú robotporszívóhoz jutunk.