Blog

Vajon meddig állunk ellen egy új technológiának, amíg bejut az otthonunkba?

2014.09.26 08:00

Rengeteg adatot, információt és tényt osztottunk már meg eddig is az általunk forgalmazott háztartási robotokkal kapcsolatban, de való igaz, hogy egy személyesebb hangvételű, egy kicsit könnyedebb, egy kicsit az elhivatottságunkat is engedni látó gondolatok, talán jobban segítenek érzékeltetni e robotok működését, megbízhatóságát és helyét háztartásainkban, esetleg azok számára is akik még nem barátkoztak meg a témával.
Hol is kezdjük? Miről beszélünk?Rengeteg adatot, információt és tényt osztottunk már meg eddig is az általunk forgalmazott háztartási robotokkal kapcsolatban, de való igaz, hogy egy személyesebb hangvételű, egy kicsit könnyedebb, egy kicsit az elhivatottságunkat is engedni látó gondolataink, talán jobban segítenek érzékeltetni e robotok működését, megbízhatóságát és helyét háztartásainkban, esetleg azok számára is akik még nem barátkoztak meg a témával.


Hol is kezdjük? Miről beszélünk?
Az iRobot takarító robotok világáról. Egy olyan világról, amit ha megszereztünk, nagyon könnyű megszeretni és megszokni és utána nagyon nehéz megválni tőle. ( A gyártó hivatalos oldala itt).
Egy valamit leszögezhetünk, az emberiség gyorsan változik, és gyorsan változnak a technikai vívmányai is. Egyszerűen lefordítva, a közelmúltban még elképzelhetetlen, ma már létező és vásárolható műszaki termékek legnagyobb része, a piacra dobásuk után már elavultnak minősíthetők.
De nem viccelődni akarunk, csak érzékeltetni azt, hogy mennyi mindent kell gyorsan feldolgoznunk, mennyi mindennel kell asszimilálódnunk, együtt élnünk életünkben, amikor ezekről a változásokról beszélünk.
Látunk, tapasztalunk, érzékelünk különféle dolgokat fejlődésünk során, rengeteg sztereotípiákat, megszokásokat hordozunk, szilárd meggyőződések alakulnak ki bennünk, amihez ragaszkodunk, és ahogy telik az idő egyre görcsösebben kapaszkodunk beléjük.
Azaz - hogy a témánál maradjunk – sokan nem, vagy csak nehezen képesek takarítási szokásaikon változtatni. Lehet, hogy nem tudnak, vagy nem akarnak, vagy mindkettő. Persze a gazdasági körülmények nagyon sokat számítanak. Természetesen tiszteletben tartva az álláspontjukat, döntésüket, csak jelezzük, hogy mára már több alternatíva is létezik azoknak, akik nyitottabbak e kérdésre.
Nem vagyunk egyformák, nem takarítunk egyformán és még az igényeink is mások. Hogyan lehet akkor ebben a témában közös nevezőt létrehozni a robotok vonatkozásában? Itt lép be egy teljesen más mentalitás a takarítás általunk megszokott metodikájával kapcsolatban. Mit is jelent ez?
Maradjunk a nagy általánosságoknál.
A példa kedvéért vegyünk egy dolgozó embert, aki reggel a munkahelyére siet és késő délután tér vissza az otthonába. Kicsi a valószínűsége, hogy aznap este még nekilát takarítani.  És ez így megy még 5 napon keresztül. Mondjuk, hétvégén nem dolgozik, tehát egy héten egyszer tudja kitakarítani lakását az igényei szerint. És mindezt a szabadidejében, tehát éppen akkor valamiről biztosan le kell mondania.


Amennyiben hétvégén is dolgozik, vagy más halaszthatatlan elfoglaltsága lenne, akkor a helyzet még rosszabb. A takarítás tolódik, a kosz pedig torlódik.
És akkor mondjuk, mire számíthatunk például egy iRobot Roomba porszívó robottól?

Amennyiben az alapfeltételeket biztosítottuk (erről majd később), képes teljesen egyedül bejárni lakásunkat és padlónkat tisztán tartani – bármilyen felületről is legyen szó – minden nap, akár otthon vagyunk akár nem úgy, hogy a végeredménnyel nagyon is meg leszünk elégedve.
Természetesen a robot nem tud odébb rakni, vagy felemelni bútorokat, székeket, de körbetakarítani, alájuk bújni, parkettáról szőnyegre vagy fordítva közlekedni igen és ráadásul még a magaslatokról, lépcsőkről sem esik le.


Olyan algoritmusokkal és intelligenciával ruházták fel, amely biztonságos, önálló és hatékony működést eredményez. Nem lázad, nem zsörtölődik, csak szolgál, ráadásul minimális igénnyel teszi, hogy nekünk jobb legyen, merthogy választhatunk, amíg a robot dolgozik, olyat csinálhatunk, amihez nagyobb kedvünk van. 
Hogy ezt hogyan is teszi, egész pontosan hogyan is működik és mire is számíthatunk alkalmazásuk során, azt a következő blog bejegyzésünkben szívesen elmondjuk.

A Házirobotok.hu Csapata