Blog

Egy kicsit mélyebben, a Roomba ( 600 - 700 - 800 ) kategóriákat boncolgatva. (I)

2014.10.17 12:15

Tudjuk, nem mindig szerencsés túl sok apró információval ellátni egyes fogyasztókat egy adott termékkel kapcsolatban. Sok esetben, csak még jobban elbizonytalanítjuk, vagy nehezítjük a döntésükben.
Nem mindenki akarja tudni, hogy az a kütyü miért pont úgy működik. Csak tegye a dolgát és kész.
És természetesen vannak olyanok, akiknek ezek a plusz információk jelentik a zöld utat a vásárláshoz.
Egy biztos, egy jó könyvet is bármikor be lehet csukni, ha elegünk van belőle, de ha kinyitjuk, és „üres mondatokkal” találkozunk benne, az bizony nem túl szerencsés a szerzőjére nézve.

Tudjuk, nem mindig szerencsés túl sok apró információval ellátni egyes fogyasztókat egy adott termékkel kapcsolatban. Sok esetben, csak még jobban elbizonytalanítjuk, vagy nehezítjük a döntésükben.
Nem mindenki akarja tudni, hogy az a kütyü miért pont úgy működik. Csak tegye a dolgát és kész.
És természetesen vannak olyanok, akiknek ezek a plusz információk jelentik a zöld utat a vásárláshoz.
Egy biztos, egy jó könyvet is bármikor be lehet csukni, ha elegünk van belőle, de ha kinyitjuk, és „üres mondatokkal” találkozunk benne, az bizony nem túl szerencsés a szerzőjére nézve.

Az előző bejegyzést folytatva, szeretnénk még több részletbe bocsátkozni a Roomba működésével kapcsolatban.
Említettünk 3 kategóriát, ahová mi, besoroltuk a robotokat:

1) Alap modell.
2) Önállóan is indulni képes modell.
3) Szobáról-szobára navigáló modell.

Mivel a kategóriák között, árban is van bőven differencia, és tudjuk, hogy sok fogyasztónak fontos a költségkímélő gazdasági döntés meghozatala, ezért megpróbálunk részletesebben fogalmazni, hogy segítsünk a bizonytalan kérdésekben.

Van egy általános tendencia a közhiedelemben, hogy biztosan az a jobb, ami a drágább. Biztosan az tud többet, az a legújabb, stb., stb.
Valóban nagyon sok igazság van ebben, és sok terméknél a világban ez el is mondható.
Bizonyos értelemben itt is a drágább tudja a többet, csak nem mindegy, hogy a több, miben több.
Ahogy már ezt megírtuk, a Roomba esetében, elsősorban a praktikus és kényelmi szolgáltatások dominálnak egy magasabb árfekvésnél, és nem a minőség, vagy a teljesítmény.

Az alap modell:

Ugyanazt a kiváló tisztaságot produkálja, mint a többi társai, csak több törődést, odafigyelést igényel. 
Jelen kell legyünk, amikor elindítjuk, és gondoskodnunk kell arról, hogy magától ne tudjon olyan helyekre bemenni, ahová nem akarjuk. Például egy vizes fürdőszobába, vagy egy olyan helyiségbe, ahová nem lenne célszerű ha betévedne.
Egyébként is már elmondtuk az előző bejegyzéseinkben, hogy a robotot, szerencsésebb egy adott blokkba bezárva dolgoztatni – szakaszolni a helyiségeket -, és nem felkínálni az egész lakásban, a bármerre irányuló szabad közlekedés lehetőségét.
Mindaddig, amíg ezt, ajtók becsukásával meg lehet oldani, addig elég csak az alap modellben gondolkodnunk.
De mi van, ha nincsenek ajtók?

Erre is van megoldás, de az alap modellnél pl. már ez plusz költséget jelenthet.

Minden Roomba kompatibilis az u.n. sima „virtuális” fallal.
És itt térjünk ki egy kicsit erre a témára. Virtuális fal funkció.
Ígértük, hogy a virtuális fallal még foglalkozunk. Akkor most elmagyarázzuk.

Egy olyan, kb. 10 cm magas kis formás dobozról beszélünk, amibe elemet kell helyezni, és a padlóra tetszőlegesen bárhova lerakni. (Leggyakrabban két helyiség közé az ajtóhoz szokták)
Ez a kis kütyü egy olyan, láthatatlan infra fényt tud - egy megadott irányba – kibocsátani, ami kb. 3 – 3,5 m hosszú, és az ebbe a tartományba beleütköző robotot – falként – képes visszafordulásra kényszeríteni. Ez az infra, csak a robotnak akadály, mindenki más szabadon közlekedhet rajta keresztül.
Így képezhetünk virtuális akadályt, bárhol a lakásban, csak a Roomba számára. Ilyenkor nem szükséges ajtókat csukogatni.
Ma már automata virtuális falakat használnak a régebbi manuálisaknál. Ez azt jelenti, hogy a falak, csak akkor aktiválódnak, amikor a robot megközelíti őket (A régi manuális falaknál kézzel kellett őket bekapcsolni). Az elemek élettartama szempontjából ez nagyon fontos funkció.

Tipp: Virtuális falat utólag is lehet a robothoz még vásárolni, tetszőleges mennyiségben.

Fontos még itt megjegyezni, hogy már az alap modell is, rendelkezik a Roomba azon tulajdonságával, hogy a takarítás befejezésével, képes a dokkoló állomását megkeresni, hogy rácsatlakozzon és töltődjön. 
Saját maga visszatalál a töltőállomására.
Nagyon fontos e művelet kivitelezését megérteni, hogy ne azon bosszankodjunk majd, hogy már megint nem talált rá a dokkolójára, hanem, hogy megteremtsük az ideális körülményt arra, hogy ezt a legnagyobb gyakorisággal megtehesse.

Amikor a Roomba lemászik a dokkolójáról, akkor 2 db infra jel aktiválódik a töltőállomásán.
Az egyik, egy kb. 20 cm sugarú virtuális körháló, amit a dokkoló maga köré von. Ez azt a célt szolgálja, hogy a Roomba takarítás közben ne tudja azt odébb tologatni. (A virtuális falaknál is megvan ez az opció)
A másik, a dokkolótól távolodva, egyenesen, egy „V” alakú infra nyaláb, ami kb. 1,5-2m távolságra nyúlik el.
Amikor a robotnál takarítás közben, egyszer csak aktiválódik a „dock” (haza kell mennem) funkció, akkor még egyáltalán nem biztos, hogy tudja, merre kell indulnia. Látszólag ugyanúgy folytatja a dolgát, mint ezelőtt.
Amennyiben nem rejtettük el mélyen a dokkolót, példáúl bútor mögé, vagy egy nehezen megközelíthető –labirintusos- helyre, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egyszer csak a robot rátalál erre az infra nyalábra, és onnantól tudja, hogy az a bizonyos töltőállomása hol is van.
Innentől garantált a dokkolás.

Összegezve: Olyan helyre tegyük a dokkoló állomást a lakáson belül, hogy a lehető legnagyobb legyen a valószínűsége, hogy a robot, - az ide-oda járkálásával -, azt a bizonyos infra nyalábot, rövid időn belül keresztezni tudja majd.

Az önállóan is indulni képes modell:

Ezt a kategóriát olyan robotok alkotják, amelyekbe, már egy tetszőlegesen programozható, az önálló indulást lehetővé tevő, időzítő kapcsoló is beépítésre került. 
Időzített indítási opció.
Mindig vannak és lesznek olyan fogyasztói igények, melyek ezt a szolgáltatást fontosnak tartják.
Számtalan dolog miatt lehet praktikus egy ilyen funkció.

Ha valaki úgy akarja, éjszakára is beprogramozhatja a robotot.
Amíg a család alszik, addig a nappalit, konyhát, előteret, akár ki is takaríthatja. Napközben pedig, lehet a szobákra koncentrálni a működését.
Vagy úgy beállítani például, hogy csak akkor induljon útjára, mikor reggel, az utolsó családtag is elhagyta már a lakást. Így biztosítva van az is, hogy esetleg a nagy kapkodásban, valaki elfelejtené elindítani a robotot. Mire hazaérnek, már a Roomba végzett és mindenki örül a tiszta padlónak.
A programozott indítást, bármely tetszőleges időpontra, minden napra külön-külön előre - de egy napon belülre csak egyszer – lehet megadni a robotnak.
Ebben a kategóriában, általában, már hozzáadott tartozék egy fent említett virtuális fal, vagy egyéb más kiegészítő.
Minden mást ugyanúgy fog csinálni, mint az alap modell.

A szobáról-szobára navigáló modell:

Ez már egy sokkal fejlettebb szolgáltatást nyújtó kategória, amivel a következő írásunkban fogunk foglalkozni.

Folytatjuk.

A Házirobotok.hu csapata