Blog

Egy kicsit mélyebben, a Roomba ( 700 - 800 ) kategóriákat boncolgatva. (II)

2014.10.27 14:23

Folytassuk előző témánkat - csak bizonyos Roomba modellek által nyújtott - olyan szolgáltatással, mely optimális feltételek esetén, képes úgy navigálni a robotot, hogy teljesen önállóan, kézi segítség nélkül, bejárja akár az egész lakást.
Ez a szobáról-szobára navigálás opció.

Folytassuk előző témánkat - csak bizonyos Roomba modellek által nyújtott - olyan szolgáltatással, mely optimális feltételek esetén, képes úgy navigálni a robotot, hogy teljesen önállóan, kézi segítség nélkül, bejárja akár az egész lakást.
Ez a szobáról-szobára navigálás opció.

Már említettük, hogyan lehet sima virtuális fal (falak) segítségével, a lakás csak egy bizonyos területén belül működtetni a robotot úgy, hogy egyéb helyiségtől távol tartsuk.
Erre néha azért van szükség – bizonyos lakásoknál, például egy nagyobb terület takarítása közben -, hogy  a robot ne tudja azt elhagyni még mielőtt teljesen végezne azzal, csak azért, mert éppen nyitva van egy ajtó, ahol kiszökhetne, és így a lakás egy másik helyiségének takarításába kezdene.
Ami éppen nem akkora probléma, csak figyelembe véve az akkumulátor kapacitását, előfordulhat, hogy 1 ciklus ledolgozása után - úgy akár minden helyiségben - kimaradhatnak takarítatlan területek.
Amennyiben használtunk virtuális falat (vagy ajtókat csuktunk be), akkor mindezt célirányosan tettük, és így a lakás egyik fele teljesen, míg a másik fele egyáltalán nem lett kitakarítva, de azt a 2. ciklus során fogjuk majd elvégeztetni a robottal.
Amennyiben ez nagyjából érthető, akkor már könnyebben el tudjuk dönteni, hogy az a szolgáltatás, amit a következő kategóriánál már pluszba kapunk, az éppen mennyire szükséges számunkra. 

Ez nem más, mint a – Szobáról-szobára navigálás opció.

Mielőtt elmélyülnénk ennek magyarázatába, van egy fontos tudnivaló.
Csak bizonyos Roomba modellek tudják ezt a funkciót (ezekbe egy rádiófrekvenciás modul került beépítésre, ami a többibe nem), illetve a hozzájuk adott speciális virtuális falak (világítótornyok) sem egyeznek meg a sima virtuális falakkal.
És még egy nagyon fontos információ. Amennyiben a lakásban, az ajtóknál, hagyományos – 1,5 cm magas – küszöb van, akkor ezt a funkciót nem tudjuk működtetni! (A manapság gyakran használatos, íves, burkolatváltó nem akadály)

Az alábbi Magyarországon forgalmazott modellek tudták/tudják ezt a funkciót:

Roomba 560, 562, 580, 581, 625, 780, 790, 880


Ahogy említettük, ehhez a funkcióhoz szükségesek a készülékekhez adott  Világítótorony/Virtuális falak.(Darabszámuk eltérő lehet a modellek tekintetében és max. 4 db-ig érdemes bővíteni őket ha szükséges)
Ezek a tornyok 2 állású kapcsolóval rendelkeznek, melyek segítségével választható, hogy csak virtuális falként, vagy navigációként működjenek.
Előbbi, csak akadály a Roombának, az utóbbi, akadály + ajtó.
Navigáció esetén a Roomba időkorlátra dolgozik és max. 25-25 perc elteltével fog a falak segítségével egyik szobából a másik szobába átmenni.

Egy példával mindig egyszerűbb illusztrálni valamit.

Vegyünk 4 helyiséget: A, B, C, D

Az "A"  helységben van a Roomba dokkolója, amin a robot éppen pihen (töltödik)

Tegyünk le 3 tornyot - kapcsoljuk mindegyiken a kapcsolót „Lighthouse” (Világítótorony) állásba - 
 A – B  (1. torony)
 B – C  (2. torony)
 C – D  (3. torony)
helységek közé, az átjáróba.

A robot a megadott időben elindul és végzi a dolgát, tehát takarít, ide-oda járkál az „A” helyiségben. Elhagyni nem tudja azt, mert az 1-es torony útját állja. A fent említett kapcsoló állás miatt pedig, a robot tudja, hogy időkorlátra kell dolgoznia. Ez azt jelenti, hogy maximum 25 perc áll rendelkezésére, utána neki tovább kell állnia. Ez idő leteltével, amikor az 1-es toronyhoz közelebb kerül, megkéri azt, hogy szüntesse meg az infra akadályt, hogy átmehessen. A torony engedelmeskedik, és valóban átengedi a robotot, ám ahogy az áthaladt, nyomban visszazár, csapdába ejtve a robotot immár a „B” helyiségbe. Így Roombánk kénytelen itt is jól kitakarítani, mert csak max. 25 perc után kérheti meg a 2-es tornyot arra, hogy ugyan már engedje tovább. (Megjegyezzük, a Roomba elég okos ahhoz, hogy tudja, két torony közül éppen melyikkel is kell beszélgetnie).
Szóval a 2-es is engedelmeskedik, átengedi, majd visszazár, így robotunk máris a következő a „C” helyiségben gályázik.
Majd utoljára a 3-as torony is ugyan ezt teszi.
Amikor a Roomba a „D” helyiséggel is végzett, fordított sorrendben, ahogy jött, szépen visszanavigáltatja magát az „A” helységbe, megkeresi az otthonát (a dokkoló állomást), és a feltöltődése után türelmetlenül várja a következő kalandját.
Nekünk, csak annyi a dolgunk, hogy portartályát, még a következő indulása előtt kiürítsük, hogy tisztán végezhesse munkáját.

Hát ilyen egyszerű.

Ez az általános elv, ahogyan e funkció működik. Azonban minden lakás más elosztású, egyedi kialakítású. Érdemes vásárlás előtt elbeszélgetni a kereskedővel, hogy az adott környezetre hogyan is optimalizálható ez a funkció, ha úgy döntöttünk ez kell nekünk.

A Házirobotok.hu csapata