Blog

Karbantartás a Roomba porszívórobotoknál.

2014.10.31 18:17

Rendszeresen előforduló probléma a vásárlók igen nagy százalékánál, hogy kevés, vagy egyáltalán semennyi időt nem fordítanak erre az elengedhetetlenül fontos, ráadásul igen csekély időt igénybevevő feladatra.

Rendszeresen előforduló probléma a vásárlók igen nagy százalékánál, hogy kevés, vagy egyáltalán semennyi időt nem fordítanak erre az elengedhetetlenül fontos, ráadásul igen csekély időt igénybevevő feladatra.


Sokszor hajlamosak vagyunk egyes szavak jelentőségét túlmisztifikálni, vagy több tartalmat, funkciót belegondolni, mint amennyit egyes esetekben jelent.
Történetesen a „Robot” szóról beszélünk, ami a Roomba robotporszívó, porszívórobot, takarítórobot kifejezésekben is megtalálható.

Tulajdonképpen mi is ennek a szónak a jelentése pontosan?
A robot szó szláv eredetű: a "robota" szóból ered, aminek jelentése szolgamunka a csehben, szlovákban és lengyelben, illetve a munkát jelenti az oroszban.

Leszögezhetjük, mindenképpen van egy negatív kicsengése e szónak, amiért ezt inkább másokkal kapcsolatban hallanánk szívesebben, mint a magunk vonatkozásában (kérem, most itt vonatkoztassunk el a „Munka nemesít”, vagy nem nemesít ideológiától).
És ráadásul képesek vagyunk nem foglalkozni a mások által végzett feladatok nehézségeivel, mint inkább a hiányosságaival, következményeivel, az-az főleg kritizálunk.
Nincs ez másképp, amikor elektromechanikai szerkezetekként aposztrofálva dolgoztatunk robotokat az iparban, az űrben, vagy akár az otthonunkban. Az-az olyan dolgokra használjuk őket, amit mi emberek nem tudunk, vagy nem akarunk elvégezni.
És ahogyan a szolgákról (annakidején), ugyanúgy most a robotjainkról is gondoskodni kell, ha azt akarjuk, hogy még sokáig helyettünk és hatékonyan dolgozzanak.

Az iRobot Roomba porszívórobotok nem igényelnek túlzottan nagy karbantartást, de arra a kevésre nem árt ha odafigyelünk, és azt rendszeresen elvégezzük.

A karbantartás 2 csoporta osztható:
-    Alkalmi
-    Időszakos


Alkalmi karbantartás:
Ez azt jelenti, hogy amikor robotunk befejezett egy takarítási ciklust – vagy amikor a kijelző jelez, hogy megtelt (ez csak bizonyos modelleknél) – a portartályt ki kell venni és kiüríteni. Ilyenkor általában a szűrőt is ki szokták venni a tartályból, de ezt nem fontos mindig megtenni. (A HEPA szűrős modelleknél kell gyakrabban a szűrőt is kivenni, mivel azok a hagyományoshoz képest több rétegűek, így jobban megülepszik bennük a por)
Ez az egész procedúra „szőröstül” szűrőstül, mindenestül nem több 15-30 másodpercnél!
Majd a tartály mehet vissza a robotba, és a feltöltés után a robot meg a dolgára.

Időszakos karbantartás:
Ez egy picit összetettebb feladat az előzőnél, de előre vetíthetjük, hogy ez a feladat sem tart 5 percnél tovább (na jó a lajhárok 10 percig is elpiszmoghatnak rajta).
Ezt akkor érdemes elvégezni, ha úgy látjuk, hogy az alsó keféket, vagy tengelyeit, a szennyeződések, hajszálak már láthatóan beborították.
Ez történhet 1-2 hét után, vagy akár 1-2 hónapot követően is.
Függ attól, hogy milyen mélységű napi szennyeződéssel kell megbirkózni a robotnak.
Például: 
- 2 komondor + 3 hosszú hajú nő a lakásban: Ez az 1-2 hetes kategória.
- Nagy és kisállat mentes övezet + kevés hosszú hajú ember a lakásban: Ez az 1-2 hónapos kategória. 

Ilyenkor a következőket kell tenni ( a portartály karbantartásán kívül):

-    Alsó forgó kefék (régebbi modelleknél 1 sörte + 1 gumikefe, az újaknál 2db gumikefe)
Kivenni őket, leszedni a hajszálakat a felületükről, majd a tengelyekről is miután lehúztuk a zárókupakot. 

-    Első bolygókerék
Kézzel kivenni az egész modult. Kipattintani a forgó kereket, majd abból kihúzni a tengelyt és megtisztítani mindent ahol szennyeződés látunk (a kivett modul helyén is).

-    Oldalkefe
Kivenni belőle a csavart (régebbi modelleknél csavarhúzó, újabbaknál akár pénzérmével is).
Lehúzni a kefét a tengelyről, hogy jól hozzáférjünk a szennyeződéshez.

Miután fentiekkel végeztünk, mindent ugyanúgy visszatenni a helyére és már készen is vagyunk
Fontos még megjegyezni, hogy a robot egyéb részeinek takarításához, pl. a felszínéhez, mindig csak száraz ruhát használjunk, vagy ha úgy gondoljuk, hogy egyes résekből is ki szeretnénk venni (fújni) a szennyeződést, akkor sűrített levegőt, vagy kompresszort is használhatunk.

Illetve van egy nem kötelező, de a robot élettartamát jócskán meghosszabbító: Szervizes karbantartás

Ezt a karbantartást a Robotdoki szervizében lehet igénybe venni ( https://www.robotdoki.hu ).
A sok éves iRobot tapasztalatunk azt mutatja, hogy ezeknek a robotoknak 1-2 évenként elvégzett mélyebb szintű karbantartása oriásit dob magán a készülék és a benne levő modulok élettartamán.
Ne felejtsük el, hogy robotunkat jóval a garanciaidő lejárata után is sokáig szeretnénk még használni. 
A művelet nem drága és a leadástól számított 1-2 nap múlva, már újra élvezhetjük a felfrissült robotunkat.

Érdeklődjön erről a Robotdokinál.

 

Ne felejtsék, a robotnak is kell a törődés, és igazán nem kér sokat ahhoz képest, amennyit egész évben gályázik helyettünk.

A Házirobotok.hu csapata