Blog

A Roomba porszívórobotok első üzembe helyezése.

2014.11.17 14:54

Sokszor bizonytalanok vagyunk, ha egy új technikai berendezést szeretnénk először üzembe helyezni, hogy mindent biztosan az előírásoknak megfelelően teszünk-e. Pláne, ha egy komolyabb, drágább készülékről van szó. Sajnos a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy amikor megakadunk, és nem tudunk tovább lépni, gyakran csak akkor vesszük a fáradtságot, és fogjuk először a kezünkbe az adott eszköz használati útmutatóját.

Mi is arra bíztatunk mindenkit, hogy vegye a fáradtságot és üzembe helyezés előtt olvassa el a használati útmutatót, amennyiben ideje és lehetősége megengedi.
Szeretnénk azonban egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik a Roomba első elindításakor még nem rendelkeznek az eszköz tulajdonságainak teljes ismeretével, vagy az olvasottak alapján még bizonytalanok valamiben.
Nem a használati útmutatót szeretnénk most újraértelmezni, inkább a hosszú évek során kialakult tapasztalatunkkal szeretnénk segíteni.

1 – Kicsomagolás:

-    Mindenekelőtt, legyünk biztosak abban, hogy rendelkezünk az adott modell használati útmutatójával és a hozzátartozó garancia érvényesítésével.
-    Vizsgáljuk meg, hogy a listában feltüntetett eszközök és tartozékok, hiánytalanul, a csomagban megtalálhatóak.
-    Ha van a csomagban olyan eszköz - pl. virtuális fal vagy távirányító -, az ahhoz tartozó elemek gyárilag a 600-as és 700-as modellek esetén, nincsenek hozzácsomagolva. Arról magunknak kell gondoskodnunk. A 800-as modellek esetében, már az elemeket is megtaláljuk a csomagban.

2 – Üzembe helyezés:

-    Először a készülék akkumulátorát aktiválni kell. Fordítsuk hátára a robotot. Egy sárga műanyag szalagot láthatunk, ami kilóg a robotból. Ezt a kezünkkel, egy határozott mozdulattal kihúzzuk a helyéről. Ilyenkor egy  halható dallamot játszik le a Roomba, jelezve, hogy a művelet sikeres volt. Ezzel az akkumulátort aktiváltuk.
-    Mivel az akkumulátorban egy kevés töltés mindig van, azt javasoljuk, hogy először indítsuk el (előtte olvassuk el a 3-aspontot), és hagyjuk, hogy teljesen lemerüljön a robot.
-    A dokkoló állomást a leírtak szerint helyezzük áram alá és tegyük le valahol a fal mentén.
-    Helyezzük a már teljesen lemerült robotot a dokkolóra. Ügyeljünk arra, hogy a töltéskijelző, villogva jelezze a töltést. Addig pozícionálgassuk a kezünkkel, amíg ezt nem tapasztaljuk. (Ha a robotot az aktiválás után - elindítás nélkül - nyomban a dokkolójára helyezzük, akkor sem cselekedtünk helytelenül)
-    Amikor a Roomba feltöltődött, azt a kijelzője folyamatos zöld színnel fogja jelezni.
-    A Roomba készen áll a bevetésre.

3 – Jó tanácsok:

-    Mielőtt a Roomba elindulna, érdemes a lakásba szétnézni, hogy lehetnek-e olyan kiálló tárgyak – főleg bútorok, radiátorok, ágyak alján -, melyek esztétikai sérülést okozhatnak a robotban, amikor majd alájuk bújva takarít. Ha van ilyen, akkor igyekezzünk azt megszüntetni, vagy a robotot nem engedni, hogy alá menjen, míg a problémát meg nem oldottuk.
-    A Roomba is tehet kárt olyan esetekben, amikor labilis, vagy könnyen feldönthető tárgyakat hagyunk az útjában.  Erre is érdemes odafigyelni, hogy véletlenül se érjen meglepetés.
-    Nagyon fontos a Roomba működése és karbantartása szempontjából, hogy vizes felületekkel ne találkozzon működése során. Ha véletlenül folyadék ömlik a robotra, azonnal állítsuk le (persze, ha a közelben vagyunk), fordítsuk a hátára, haladéktalanul vegyük ki az akkumulátort és hívjuk a szervizt.
-    A Roomba mindig legyen a töltőállomására csatlakoztatva, ha éppen nem dolgozik.
-    Mind a dokkoló állomás, mind a virtuális falak egy 20 cm átmérőjű infra hálót vonnak maguk köré, amikor a Roomba dolgozik, ezért a Roomba ezeket a területeket nem tudja takarítani.Érdemes néha elvenni, vagy odébb rakni őket. 
-    Ha hosszabb ideig nem akarjuk használni a robotot, akkor érdemesebb úgy tárolni, hogy az akkumulátorát kivesszük belőle.
-    Az akkumulátornak az a jó, ha a robot sokat dolgozik, azaz sokszor merüljön le és töltődjön fel teljesen.
-    Nem kell megijedni, ha azt tapasztaljuk, hogy töltés közben, a töltés kijelző jóval szaporábban villog, mint normál esetben. Ez azt jelenti, hogy a robot – valamilyen, általa tapasztalt dolog miatt -, átváltott egy u.n. 16 órás töltési ciklusra. Ilyenkor ajánlott hagyni, hogy teljesen végigmenjen ez a folyamat. A robot tudja, hogy az akkumulátorának mikor van erre szüksége.Ha rendszeresen használjuk a robotot, akkor nagyon ritkán fordulhat elő ez a szindróma.
-    Javasoljuk, hogy minden egyes takarítási ciklus után ürítsék ki a portartályt. A portartályban elektromotor van, soha ne mossuk ki vízzel!
-    Soha ne feledkezzünk meg az időszakos karbantartásról sem (már előzőleg írtunk róla).


Reméljük pár jó tanáccsal tudtunk szolgálni, de mindenképpen javasoljuk a kezelési útmutató elolvasását.

A Házirobotok.hu csapata