Blog

Mikor érdemes cserélni az akkumulátort?

2016.08.01 00:00

Az iRobot takarítórobotok akkumulátorainak élettartama is véges, ahogyan azt más - akkumulátorral üzemelő - műszaki terméknél is megszokhattunk már.

Mikor érdemes cserélni az akkumulátort?

Az iRobot takarítórobotok akkumulátorainak élettartama is véges, ahogyan azt más - akkumulátorral üzemelő - műszaki terméknél is megszokhattunk már.

Sok éves szervíz tapasztalatunk alapján mondhatjuk, hogy egyáltalán nem törvényszerű, hogy több vásárló hasonló időpontban történő robot vásárlása esetén, azok akkumulátorai egyforma élettartamúak lesznek.

Először is tisztázzuk, mik azok a jelenségek, melyek biztosan az akkumulátor cseréjének szükségességét indokolják iRobot robotok esetében?

  • Ha a készülék 4-5-éves, és nem volt még az akkumulátor cserélve.
  • Ha a  készülék, az akku feltöltése után 0-5 perc között üzemel.
  • Ha keveset volt használva és nem tartották a dokkoló állomáson vagy tápegységen a készüléket.
  • Ha indítás után lejön a dokkolóról és azonnal megáll, majd azt mondja "Please charge Roomba".

Ezekben az esetekben feltételezhető, hogy az akkumulátor a rossz.

Amennyiben megbizonyosodtunk, hogy az akkumulátort cserélni kell, mindenképpen fontoljanak meg egy, a tapasztalatunkból eredő jó tanácsot.

Egy 1,5 -2 (vagy annál is több) éves, folyamatosan működő iRobot készülék esetén, amikor majd az akkumulátort cserélni szeretnénk, nagy valószínűséggel fennálló veszély, hogy ennyi idő elteltével, robotunk belsejében, főleg a sok-sok szenzor és motorikus alkatrészek tekintetében, olyan mértékű a belső szennyeződés, hogy a különféle modulok áramfelvétele vagy hibás működése nagy mértékben megnő, ami az új akkumulátor élettartamát erősen gyengítheti.

Természetesen van megoldás ennek a veszélynek a kiküszöbölésére egy számítógépes diagnosztikai teszt lefuttatásával. Egy ilyen tesztet az iRobot szakszervizében el lehet végeztetni, ha személyesen elvisszük, vagy futárral beküldjük a robotot. Ez a művelet ingyenes és azonnal választ ad a robotunk állapotáról. Kollégáink a sok éves tapasztalat alapján, szívesen adnak tanácsot amennyiben bizonytalan a témával kapcsolatban.
 

Lehetnek azonban töltési problémái a készülékünknek, amitől az akkumulátor nem töltődik fel. De lehet, hogy nem is a készülékkel, hanem annak töltőjével, vagy dokkoló állomásával van probléma. Ahhoz, hogy az akkumulátor megfelelően feltöltődjön, ahhoz egy összetett, jól működő töltési folyamatnak kell végbemennie. Ez is a már említett diagnosztikával jól kimutatható.

Összességében, amit javasolunk az akkumulátor cseréje esetén, hogy gondolják végig a fent leírtakat, és ha egyetértenek, akkor mindenképpen hívják szakszervízünket és érdeklődjenek erről a gyors diagnosztikai lehetőségről.

Az alábbi tipusú akkumulátorok választhatóak:

  • Ni-Mh akkumulátor 3000 mA Xlife (Kék színű,iRobot)
  • Li-ion akkumulátor 4400 mA Roomba (zöld színű - AnewPow)

1 Év garanciát biztosítunk az akkumulátorainkra.